De Oversteek

Het nieuws wordt beheerst door berichten over de bootvluchtelingen, mensen op de vlucht voor oorlog en op zoek naar een veilig heenkomen.
Het debat hierover verhardt zich, de angst voor het onbekende en onzekerheid over de toekomst maken dat het beeld van “weer een boot met vluchtelingen” verweven is geraakt met negatieve gevoelens.
Met de installatie “De Oversteek” wil ik hier als kunstenaar een ander beeld tegenover zetten.
Voor één weekend, op 1 en 2 oktober 2016 laat ik tijdens de Atelierroute Amstelveen een boot van verbinding drijven in de Poel te Amstelveen.
Als positief gebaar, als teken, tegen de stroom in...
Onderdeel van mijn installatie was dat ik in de 50 dagen voorafgaande aan de route dagelijks op Facebook en Twitter een bericht met afbeelding plaatste. Deze afbeelding stelde een groep vluchtelingen in een boot voor. Elke dag werd één nieuwe persoon in de schijnwerper gezet, om de dag daarna op deze plek een hart te tonen en vervolgens een ander persoon te belichten.
Na vijftig dagen, op 30 september, de vrijdag voor de Atelierroute, was het beeld gevuld met vijftig harten.
Dit was een verwijzing naar mijn installatie “De Oversteek” waarin de vijftig harten een hoofdrol speelden.
RTVAmstelveen besteedde weken lang dagelijks aandacht aan het project in de vorm van een film waarin het beeld zich elke week vulde met meer harten tot het aantal van 50 werd bereikt.

Klik hier om de film van de laatste week te bekijken.