De deuren staan open! in Bankras-Kostverloren

Hieronder vindt u een weblog van het project De deuren staan open! dat gelopen heeft van september 2013 tot en met april 2014.

Klik hier om de foto's te bekijken.

Burgemeester bezoekt "De deuren staan open!"

De nieuwe burgemeester Mirjam van 't Veld bracht, in het kader van haar kennismakings ronde door Amstelveen, 20141118 163150 webeen bezoek aan de wijk Bankras-Kostverloren.
Tot de hotspots in deze wijk behoorde o.a. het buurtkunstwerk "De deuren staan open!" aan de Florence Nightingale laan (t.o.v. Dirk v.d. Broek).
Enkele aanwezige deelnemers aan het project gaven samen met Stephanie en Jeltje (begeleidend kunstenaars) tekst en uitleg over dit succesvolle project. 
Het buurtkunstwerk "De deuren staan open!" is in april dit jaar feestelijk onthuld door toenmalig burgemeester Fred de Graaf. 

Mevrouw van 't Veld ontving tot slot van haar bezoek het mooie fotoboekje over dit project en ging daarna met enkele deelnemers en de kunstenaars op de foto!

 

Wat een prachtige dag!

10 april 20143 IMGP6399 web

Wat was het een prachtige dag, de dag van de onthulling, een dag van feest, van toespraken, muziek en woorden van dank!
Geschat zijn er meer dan 100 mensen op afgekomen, deelnemers, wijkbewoners, familie en kennissen! Iedereen toonde zich zeer blij met het kunstwerk, het resultaat van een prachtig project!
Speciale dank aan de volgende winkeliers van het Kostverlorenhof: Slagerij Kolk, Broodjeszaak Deli-shop, Bakkerij Jansen en Dirk v.d. Broek. Met het gratis verstrekken van verschillende hapjes en het snoep voor de kinderen hebben zij mede bijgedragen aan deze mooie dag!

Hier volgen de toespraken zoals die door Stephanie en Jeltje op deze middag zijn gehouden.

Toespraak Jeltje van Houten

"Daar staan we dan, bij wederom een kunstwerk gemaakt door een groep wijkbewoners, ditmaal in de wijk Bankras-Kostverloren te Amstelveen.
Willekeurige wijkbewoners hebben in september 2013, na oproepen in de plaatselijke pers en flyers in de brievenbus, de dappere stap genomen mee te doen aan dit buurtkunstproject.
De inzet en betrokkenheid van de groep was groot, de werkzaamheden tijdens het project zijn naast inspirerend en leuk soms ook zwaar en taai geweest.
Maar doorzetters haken niet af en hier staat een werkstuk om heel trots op te zijn.
Maar als feestvarkens staan wij hier niet alleen.
We staan hier samen met een aantal onmisbare personen die wij vanmiddag hebben uitgenodigd een woordje te spreken.
Zij staan voor organisaties die even zo belangrijk zijn voor het welslagen van deze buurtkunstprojecten.

Naast dat er durf en inzet voor nodig is van de deelnemers aan het project zelf, is er een vergelijkbare inzet en durf nodig van de beleidsmakers.
Want, als financiers van deze projecten moeten zij willen meegaan in de achterliggende gedachten van deze sociale projecten en deze ook met geld willen ondersteunen.
Zonder financiering door de Gemeente Amstelveen, Eigen Haard, Wijkplatform Bankras-Kostverloren, toen nog Cardanus en Stichting Theo Janssen Fonds zou dit project niet van de grond zijn gekomen.
Dank aan deze partijen die open stonden voor de dromen en later de concrete plannen van deze wijkbewoners en van Stephanie en mij als leiding gevende kunstenaars.
Daarmee hebben deze organisaties laten zien te geloven in dit format van Community Art.
Buurtbewoners of flatbewoners, kortom het idee faciliteren om groepen mensen de kans te bieden samen te werken aan het bedenken en maken van een kunstwerk.
En hen zo de kans te bieden elkaar beter te leren kennen.
Dat is van groot belang, zeker in een tijd waar verwijdering tussen bevolkingsgroepen op de loer ligt, juist nu is het het moment om in te zetten op projecten als deze, waar wordt ingezet op juist het verbinden van mensen.
Het werkt, het heeft zich in de afgelopen jaren bewezen en Stephanie en ik hebben reeds nieuwe aanvragen ontvangen: dus het zaadje is gepland en werpt zijn vruchten af.

Graag sluit ik af met enkele woorden op persoonlijke titel:

Geef haatprekers geen kans maar reik elkaar de hand
Hoe geweldig is het als kunst daarin de verbindende schakel kan zijn

Dank u wel".

Toespraak Stephanie Rhode

"Welkom allemaal bij de onthulling van het buurtproject ‘De deuren staan open’.
Mijn naam is Stephanie Rhode en ik mocht samen met Jeltje van Houten, mijn collega kunstenaar dit project leiden. Hartelijk dank Jeltje!!!!

Ik ga jullie iets vertellen over de inhoud en de gedachten van dit kunstwerk. Kunst is er niet alleen maar om mooi te zijn. Een passend schilderij boven de bank is leuk, maar ik noem dit niet zo snel kunst. Een beeld of schilderij moet iets zeggen, iets vertellen en soms zelf iets oproepen.

Voordat wij als groep tot dit prachtig resultaat gekomen zijn, hebben we veel gepraat, ontworpen en gezocht naar wat de wijk Bankras-Kostverloren voor de bewoners betekent en hoe men deze betekenissen ruimtelijk zou kunnen omzetten. Het moest geen klein knutselwerk worden omdat het hier om een openbare ruimte gaat. Het moest een beeld worden waaraan veel mensen actief aan mee zouden kunnen werken. Het moest geschikt zijn voor buiten en vandalismebestendig zijn. Verder moest het gemakkelijk te onderhouden zijn, technisch en ook financieel haalbaar zijn en het moest iets zeggen, iets uitstralen, iets betekenen. Kortom geen geringe lijst die we ‘af te werken’ hadden. Maar het is gelukt!

Wat u hier ziet, zijn tegels van beton gegoten (900kg). De verschillende symbolen en motieven hebben de buurtbewoners van doppen van biervaten gelegd. Met veel geduld en creativiteit zijn zij aan de slag gegaan.
De kleuren moesten op elkaar afgestemd worden, de symbolen moeten zeggingskracht hebben en er moest een duidelijke lijn in zitten. Ik zal het toelichten:
In het midden liggen
twee harten = warme kleuren, het centrum, van hier uit, de mens….
Vandaar uit zie je motieven in twee richtingen gaan = van buiten naar binnen, van twee kanten te belopen, ontmoeting in het midden…..
Hart, huis, potje, spelend kind, kopje koffie, schemerlamp, theepot = huizelijke motieven, symbolen voor thuis voelen, op de juiste plek wonen, gezelligheid, onbevangenheid, buiten spelen…..
Dan de fiets, skilerende jongen, paraplu, vogel, zwaan, kever en boom = buiten spelen, genieten van de natuur, ook als het regent, dichtbij de groene omgeving waarderen, genieten van kleine dingen….

De drie gepoedercoate deuren staan open, zoals de titel van het beeld al zegt. Dit staat centraal voor de wijk. Mensen willen elkaar ontmoeten, willen open staan voor elkaar, naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen. Mooier kun je het symbolisch niet uitbeelden.
De kleur van de deuren is blauwgroen en geeft de kleuren weer van het water in de buurt, de groene omgeving en de lucht.

De deuren trekken de aandacht en dit is ook nodig om hier naar toe ‘gelokt te worden’. Als je alleen met je auto hier langs rijdt, zie je niet wat voor een schat hier in het gas ligt. Het subtiele en kleurrijke pad ontvouwt zich pas aan de toeschouwer als deze de tijd neemt om hier overheen te wandelen. Bij deze nodig ik jullie straks uit….".

* Met dank aan Ria Mesman en Heide Warncke voor de leuke foto's!

Kunstwerk is compleet!

12 DSC 4054 web4 april 2014.
Met het plaatsen vandaag van de 3 objecten is het buurtkunstwerk De deuren staan open! compleet!
De mannen van constructiebedrijf Prins hebben een mooie klus geklaard!
De gemeente heeft vandaag tevens 2 bomen verwijderd die iets te dicht op het pad stonden.
Nadat de 3 objecten net waren geplaatst, kregen we al bezoek van leerlingen van de nabij gelegen Martin Luther King school. Voor een filmproject leek het ze leuk ook het kunstwerk met de camera vast te leggen.
Wij gaan ons nu opmaken voor een mooie onthulling a.s. donderdag!
Neem allen buren, kinderen en kleinkinderen mee, iedereen is op deze feestelijke dag van harte welkom!

Laat de deuren maar komen!

3 april 20143 P1050677 web
Vandaag hebben werknemers van het Aannemersbedrijf Prins de gaten gegraven waar de betonpoeren in komen te staan.
Op deze betonpoeren (die voor gewicht en stabiliteit zorgen), worden morgen de drie objecten gemonteerd.
De gaten zijn afgezet met lint om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Morgen is het dus de grote dag, het compleet maken van het kunstwerk: De deuren staan open!

Het pad is klaar!

28 maart 2014

20140328 123407 web

Vandaag is het pad, met een lengte van 24 meter,
afgemaakt en het is prachtig geworden!
Deelnemers aan het project zijn beretrots en passanten
willen er alles van weten omdat ze het zo bijzonder en mooi vinden!
De randen rondom de tegels zijn met graszaad en aarde gevuld.
De 3 metalen objecten worden in de loop van de volgende week geplaatst.
En daarmee is de klus geklaard voor de deelnemers.
Het winkelpand is ontruimt en het vuilnis afgevoerd, komende week is de sleuteloverdracht.
Nogmaals onze grote dank aan Caransa Vastgoed.
De winkelruimte was een perfecte plek voor onze werkzaamheden!
Verder zijn de voorbereidingen voor de onthulling op 10 april in volle gang!

Van piket paaltje slaan naar een pad van zand!

24 maart 20144 P1050625 web
Op de locatie aan de Florence Nightingale laan, hebben Stephanie en Jeltje vandaag de piketpaaltjes in de grond geslagen.
De gemeente heeft aan de hand hiervan het pad uitgegraven en gevuld met een flinke laag zand.
Later in de week wordt het tegelpad gelegd.
Volgende week worden tenslotte de 3 objecten geplaatst.
Als dat gebeurt is dan is het kunstwerk De deuren staan open! compleet en kunnen we ons op gaan maken voor de feestelijke onthulling op 10 april!

Tegelpad door vakkundige handen gelegd.

27 maart 2014

Vandaag is het tegelpad gelegd doorDSC 3819 web Jan en zijn collega van het gelijknamige bedrijf Jan van der Toorn uit Ouderkerk a/d Amstel. Het pad ligt er prachtig strak en aaneengesloten bij. Na een dag hard werken is het pad nu bijna klaar. Morgenochtend zal het worden afgemaakt. Daarna vullen Stephanie en Jeltje de gras rand met aarde en graszaad.
Ook zal het pad bestrooid worden met zand dat voorzichtig tussen de tegels geveegd gaat worden. Hiermee worden de naden gevuld en zullen kiertjes verdwijnen.

Laatste werkdag in het pand Kostverloren 55.


P1050600 web22 maart 2014
Vandaag zijn de laatste klusjes aan de tegels afgemaakt, ze zijn verder schoongemaakt,met aceton afgenomen
en tot slot in de olie gezet.
Resultaat: 35 prachtige tegels, 28 rechthoekige en 7 hoeken, daarmee gaan we het doen komende week en het kan niet anders dan heel mooi worden!
De komende week gaat het buitenwerk op de locatie van start en als dat afgerond is gaan we richting de onthulling op 10 april om 15.15 uur, zegt dit voort, zegt dit voort!

We trekken veel bekijks!

15 maart 2014.P1050541 web

Vandaag zijn de tegels uit de bekisting gehaald en gekeerd. De afbeeldingen van de doppen zitten nu aan de bovenzijde. Maar voor we die konden bewonderen, moesten eerst de tape en cementresten verwijderd worden: een taaie klus!
Maar met veel deelnemers, familie en "enthousiaste volgers" van het project zijn we vandaag een heel eind gekomen!
Komende week wordt de klus afgemaakt en kunnen de tegels verder drogen.

Onze werkplek in winkelcentrum Kostverlorenhof is prima! Er lopen regelmatig belangstellenden binnen om even een kijkje te nemen en een praatje te maken. Ook veel winkeliers zijn geïnteresseerd.


Artikel over project in Amstelveens Nieuwsblad

Scan Amstelv. Nieuw 050320145 maart 2014.
In het Amstelveens Nieuwsblad is in een artikel aandacht besteed aan het project.
Aanleiding is de sleuteloverdracht die op 27 februari j.l. heeft plaatsgevonden.
Jeltje van Houten, samen met Stephanie Rhode geeft zij leiding aan het project, kreeg de sleutel overhandigd van de heer John Magielse van de Caransa Groep. Kosteloos stellen zij de gehele maand maart een groot winkelpand aan het project ter beschikking in het Kostverlorenhof.

Kisten vol doppen en cement

IMG-20140304-WA0008 uitsnede web4 maart 2014.
Vandaag hebben de deelnemers de drie en dertig betontegels gegoten.
Drie en dertig grote bakken vol cement is het eindresultaat van een dag heel hard werken!
Staalmatten moesten op maat worden geknipt, het cement aangemaakt, de bakken vol worden gestort met het cement en met hamers op de zijkanten van de bakken tikken om luchtbelletjes uit het cement naar het oppervlak te kloppen.
In de komende weken zal het cement drogen en komt het moment dat de tegels kunnen worden gekeerd en de bekisting eraf kan.
Hierna kan het schoonpoetsen van de tegels beginnen en komen de doppen afbeeldingen in volle glorie te voorschijn!


Feestelijk moment: overhandiging van de sleutel!

WinkelpandDeDeurenStaanOpen Kostverlorenhof webVandaag 27 februari hebben we uit handen van de heer John Magielsen namens Caransa Groep de sleutel ontvangen van het winkelpand Kostverlorenhof 55.
Een aantal deelnemers kwam langs om bij dit feestelijke moment aanwezig te zijn.
De winkeliers van het winkelcentrum, vanaf nu even onze buren, zullen wij per brief op de hoogte brengen van het project en informeren over onze activiteiten de komende maand.
De winkelruimte is groot, water en elektriciteit zijn aanwezig kortom: Vanaf volgende week staat de koffie bruin en gaan we van start met het gieten van de tegels!

Burgemeester Fred de Graaf onthult kunstwerk!

toeters en bellenWij zijn heel blij dat burgemeester Fred de Graaf heeft toegezegd het kunstwerk "De deuren staan open!" te willen onthullen!
De onthulling zal plaatsvinden op
10 april om 15.15. uur.
Adres: Florence Nightingalelaan (groenstrook tegenover Dirk v.d. Broek).
Het straatorkest Toeters en bellen bestaande uit 18 muzikanten, zal het feest muzikaal omlijsten.

Met kartonnen pad onder de arm op stap!

10 februari 2014.
6 P1050415 webMet 28 stukken karton (tegel formaat) onder de arm trokken Stephanie en ik naar de groenstrook waar het kunstwerk gaat komen.
We hebben het pad uitgelegd en
vastgesteld, deze vorm zal nu in een technische tekening worden gezet. De volgende stap is het slaan van de piket paaltjes en het graven van de geul door de gemeente.
Deze kartonnen uitvoering op ware grootte gaf ons een goed beeld hoe het pad er uit komt te zien.
Voeg daar in gedachten de 3 stalen deur-objecten aan toe en we kunnen de voorzichtige conclusie trekken dat de wijk én natuurlijk Amstelveen binnenkort een prachtig aansprekend kunstwerk rijker is!

Een kunstwerk bedacht en gemaakt door de wijkbewoners zelf!

Community art ten top!

Project ontvangt bijdrage Theo Janssen MOC fonds

moc jansen fonds logo26 januari 2014.
Tot ons grote genoegen heeft de Stichting Theo Janssen MOC fonds te Amstelveen onlangs besloten ons project met een aanzienlijk bedrag te ondersteunen.
Namens het project willen wij het fonds hiervoor heel hartelijk bedanken!

Test een feit met mooi eindresultaat!

20140203 095548 web23 januari 2014
In de afgelopen week heeft de tegel die we onlangs "als test" gegoten hebben, goed kunnen drogen.
Tijd om hem uit de bekisting te halen!
We hebben hem losgemaakt, omgedraaid en op houten latten gezet, zodat nu ook de zijde met de afbeelding goed kan drogen.
Het verwijderen van de tape ging zeer voorspoedig en daarna was het poetsen geblazen met een groene spons om wat oud tape en cement op de doppen te verwijderen.
Het resultaat na het poetsen is een prachtige kleurige tegel!
Een high-five is voor de deelnemers op z'n plaats, het resultaat mag er zijn!

Het gieten, dat gezamenlijk met de deelnemers gaat gebeuren, staat op de agenda voor 3, 4 of 5 maart.

Alle afbeeldingen zijn klaar: Op naar het gieten en plaatsing!

7 januari 2014.6 jan.56
Verslag van werkavond op 6 januari 2014.
Gisterenavond heeft de laatste bijeenkomst in wijkcentrum Alleman plaatsgevonden.
De sleutel is ingeleverd en daarmee is de 1e fase van het project afgerond!
We kunnen ons nu gaan opmaken voor de 2e fase: het gieten van de tegels en daarna natuurlijk de plaatsing en de feestelijke onthulling.
Zoals jullie inmiddels weten heeft Vastgoed Caransa ons een leegstaande winkelruimte ter beschikking gesteld in het Kostverlorenhof, we mogen deze ruimte (kosteloos!) gebruiken om daar de tegels te gieten.
Stephanie en Jeltje gaan het gieten van de tegels voorbereiden, als het zover is zullen alle deelnemers aan het project worden uitgenodigd hieraan mee te doen!

Bestemming gezocht voor rest van de doppen!
Een aantal kleuren van de doppen zijn op maar er zijn nog flink wat dozen met doppen over.
Wie weet daar een leuke bestemming voor?
Misschien iets voor een kinderdagverblijf, school etc.
Heb je een leuk idee laat het ons dan even weten! Dank!

Caransa-groep stelt kosteloos winkelpand ter beschikking!

logocaransa201320 december 2013.
Caransa-groep (vastgoed) stelt ons kosteloos een winkelpand in het winkelcentrum Kostverlorenhof ter beschikking, zonder dat daar voor het project kosten aan verbonden zijn!
In deze ruimte zal het gieten van de betontegels gaan plaatsvinden.
Het winkelpand ligt dichtbij de locatie waar het kunstwerk zal komen te staan, Florence Nightingalelaan hoek Suze Groeneweglaan tegenover Dirk van der Broek dus dit is geweldig!
Wij waarderen dit gebaar van de Caransa-groep en willen ze daarvoor hartelijk bedanken!

De bodem van de dozen komt in zicht!

17 december 2013.
DSC 2642 webVerslag van werkavond op 16 december 2013.
Tijdens deze bijeenkomst zijn er opnieuw afbeeldingen in doppen gelegd en met papier tape gefixeerd.
De bodem van sommige dozen komt in zicht, we hebben daarom wat aanpassingen moeten doen wat de kleurcombinaties betreft van ontwerpen en achtergronden.
Dit leverde nieuwe onverwachte kansen op op mooie nieuwe combinaties die van te voren niet zo bedacht waren!

Alle deelnemers aan het project wensen wij hierbij heel fijne feestdagen toe en een heel mooi, gezond en natuurlijk creatief 2014!

In verband met de feestdagen zijn er de komende 2 weken geen bijeenkomsten.
We zien elkaar daarom op maandag 6 januari 2014 om 19.30 uur graag weer terug.

N.B.
Op vrijdag 10 januari geeft Stephanie een lezing over haar diverse kunstprojecten onder de naam ‘Het thema 'huis' en installaties in de kunst’.

Locatie: Volksuniversiteit Amstelland, Stadsplein 97 Amstelveen, en begint om 19.30 uur.

Zie voor meer informatie: www.vu-amstelland.nl.

Bijeenkomst 9 december komt te vervallen!

In verband met ziekte is de bijeenkomst van 9 december komen te vervallen.
De eerst volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op maandagavond 16 december om 19.30 uur in wijkcentrum Alleman.

“De deuren staan open!” in pocket formaat

3 december 2013.
2-december-006 webVerslag van werkavond op 2 december 2013.
In de afgelopen week hebben Stephanie en Jeltje het pad bepaald en de keuze gemaakt voor wat betreft de volgorde van de afbeeldingen. Vervolgens hebben we gezamenlijk het pad nog eens goed bekeken en de achtergrond kleuren bepaald. Het pad is er nu, we hebben hem te pakken en iedereen is er blij mee!

Het beeld werd compleet en levensecht toen Hanneke de 3 objecten op het pad neerzette en het compleet maakte met mensfiguren van karton en dat alles op schaal. Met dit mooie beeld van het eindresultaat voor ogen sloeg iedereen vervolgens vol enthousiasme aan het werk!

Afbeeldingen werden gelegd, daarna gefixeerd met papiertape en op platen verzameld voor opslag. Omdat het werk nog niet helemaal gedaan is, volgt er nog één extra werkavond!

De volgende bijeenkomst is op maandagavond 9 december om 19.30 uur in Alleman. We gaan ervan uit dat dit waarschijnlijk toch echt de laatste bijeenkomst zal zijn van het eerste gedeelte van het project. We gaan ons daarna namelijk opmaken voor de volgende spannende klus: het gezamenlijk gieten van de tegels! Er wordt op dit moment hard gezocht naar een geschikte locatie om deze klus uit te voeren!

De wethouder en de vlieger van Heide

26 november 2013.
25-nov-017 webVerslag van werkavond op 25 november 2013.
Gisteravond kwam wethouder John Levie op bezoek. Ook de pers in de persoon van Stefan Toth van Amstelveenweb was aanwezig om hiervan verslag te doen.

Klik hier om zijn filmbeelden te bekijken.

De wethouder werd allereerst door Jeltje welkom geheten, waarna Stephanie hem het één en ander vertelde over het verloop van het project aan de hand van voorbeelden en de maquette.

Aan de wand van het lokaal was een mooi overzicht van alle ontwerpen te bekijken die door de deelnemers gemaakt zijn. De wethouder werd uitgenodigd aan de hand van een bestaand ontwerp: de vlieger van deelneemster Heide, een afbeelding te leggen.

Terwijl de wethouder puzzelde met de doppen waren ook de deelnemers druk doende nieuwe ontwerpen te bedenken en uit te leggen met doppen. Nadat de heer Levie eenmaal vertrokken was, hebben we de resterende tijd gebruikt om samen te bekijken welke vorm het pad moet gaan krijgen.

Zoals eerder vermeld hebben we een goede werkruimte gevonden waar het cement gieten kan plaatsvinden. De ruimte bevindt zich in het flatgebouw dat staat in het Kostverlorenhof, het bevindt zich recht tegenover de AH om de hoek van de locatie waar het kunstwerk zal gaan komen. Mooier kunnen we ons niet wensen!

Naast het bezoek van de wethouder was daar Hans de Weers, de persoon die ooit het initiatief nam Community art projecten op te zetten in Amstelveen. Zijn bezoek gaf de avond extra glans!

De volgende bijeenkomst is op maandag 2 december om 19.30 uur in wijkcentrum Alleman.

Kunstwerk “De deuren staan open!” op schaal, met dank aan Hanneke én de poppetjes van Playmobiel!

19 november 2013.
18-nov.-2013-007 webVerslag van werkavond op 18 november 2013.
Op maandag 25 november komt wethouder John Levie om 19.30 uur een kijkje nemen bij ons project. We zullen de wethouder tijdens zijn bezoek uitleg geven over het project aan de hand van een maquette en voorbeelden van afbeeldingen in gekleurde doppen. Natuurlijk zullen wij hem vragen ook een afbeelding te leggen. Ook de plaatselijke pers wordt uitgenodigd.

Het lijkt erop dat we een werkruimte hebben gevonden vlakbij de locatie waar het kunstwerk uiteindelijk komt te staan. Daar kunnen we het cement gieten en laten drogen! De ruimte bevindt zich in het kantoorgebouw boven de winkels van Kostverlorenhof, recht tegenover de AH. Het gebouw heeft een lift en ligt om de hoek van de locatie waar het kunstwerk komt te staan, mooier kan bijna niet!

Een van de deelnemers heeft een maquette gemaakt (op schaal) van het pad met daarop de objecten, inclusief aankleding met poppetjes van Playmobiel. Aan de hand van het model gaf zij de groep maandagavond uitleg over de inzichten die zij had opgedaan tijdens het maken van het schaalmodel: wat blijkt niet of slecht uitvoerbaar te zijn en wat is er allemaal wel mogelijk.

Gisteravond was het ook de laatste avond waarop ontwerpen gemaakt en gelegd konden worden. Aan het eind van de avond stond de teller op 29 ontwerpen.

De volgende bijeenkomst is op maandag 25 november om 19.15 uur in wijkcentrum Alleman.

Het pad op ware grootte!

12 november 2013.
Foto-voor-op-www.-030 webVerslag van werkavond op 11 november 2013.
Een groepje deelnemers onder leiding van Stephanie is vanavond bezig geweest met het uitvoeren van het pad op ware grootte. Een behoorlijke klus waarbij de hele hal van Alleman werd gebruikt, enorme stroken papier lagen over de vloer. Dit op ware grootte uitvoeren leverde goede en bruikbare inzichten op die we in het komende traject zullen meenemen.
De andere deelnemers zijn verder gegaan met het ontwerpen van de afbeeldingen en deze uit te leggen met doppen.

Na afloop van deze avond kunnen we melden dat er nu 19 ontwerpen zijn.
Volgende week gaan we hiermee door zodat we, naar wij hopen, gaan uitkomen op meer dan 25 tot 30 afbeeldingen!
Over twee weken zullen Stephanie en ik een leuke expositie inrichten en kan het uitkiezen van de meest aansprekende ontwerpen beginnen!

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 18 november om 19.30 uur.

Van losse doppen naar vaste vorm

5 november 2013.
5e-werkavond-28 10 2013-20 Verslag van werkavond op 4 november 2013.
Vanavond is er gewerkt aan het omzetten van de motieven naar een afbeelding in doppen. In het afbeeldingenpad zal plaats zijn voor ongeveer 22 motieven.

Na eerst een klein tekeningetje op schaal te hebben gemaakt zocht iedereen een ruimere plek op in het lokaal, alle hoeken tot op de grond en op de tafels werden dan ook gebruikt. Jammer genoeg is de ruimte van het lokaal wat beperkt zodat we vanavond moesten uitwijken richting de hal.

8 Grote dozen met doppen van verschillende kleuren stonden klaar voor gebruik!

Iedereen ging aan de slag om na eerst het ontwerp als een breipatroon op papier gezet te hebben daarna dit met doppen uit te leggen. Verrassend was dat in sommige gevallen het ontwerp op papier klopte terwijl uitgelegd met doppen het er heel anders uit kwam te zien!

Zodra de ontwerpen klaar waren werden ze op foto gezet en direct als breipatroon op ruitjespapier gezet, hierna konden de doppen terug in de dozen!

De avond heeft, om precies te zijn, 11 ontwerpen opgeleverd.
Volgende week gaan we hiermee door zodat we samen over twee of drie weken uit een ruimer aantal afbeeldingen de meest aansprekende 22 ontwerpen kunnen gaan kiezen.

Graag zien we jullie terug volgende week maandag 11 november om 19.30 uur in buurcentrum Alleman.

Het ontwerp staat als een huis, klaar voor uitvoering!

29 oktober 2013.
4e-werkavond-28 10 2013-4 wVerslag van werkavond op 28 oktober 2013.
Aan het begin van de avond merkten enkele deelnemers op dat het jammer zou zijn de transparantie van de vorige keer gekozen vorm, ongedaan te maken door de binnenvorm helemaal op te vullen. Juist de transparantie van het object (deur in een sponning) sprak iedereen zo aan. Als oplossing hebben we ervoor gekozen ook de deur transparant te maken door alleen de rand weer te geven.

Vervolgens ontstond het idee van een pad dat de deuren onderling met elkaar verbindt. Dit pad zal zich met vrolijke lussen uitstrekken over de gehele lengte van het veld. Mooi nieuws is dat de gemeente voor het aanleggen van dit pad inmiddels toestemming heeft gegeven. Top!

We praten dus over 3 á 4 transparante deuren in een deursponning van elk 3 meter hoog. De objecten verschillen van elkaar door de deuren bij elk object anders open te zetten. Mogelijk worden ze van een kleur voorzien of worden ze van glimmend RVS. Beschrijving van het pad: een kringelig pad van harde kunststof waarin de kleurige doppen het verhaal van de wijk (in symbolen) vertellen.

Wat gaan we volgende week doen?
Stroop de mouwen op, de 13 dozen met elk 1300 doppen staan klaar!
De platen waarop ze bevestigd gaan worden zullen Stephanie en ik deze week prepareren. Kortom, we gaan dus daadwerkelijk met de doppen aan de slag!
De volgende werkavond is op 4 november om 19.30 uur in wijkcentrum Alleman.

Locatie kunstwerk is bekend!

8 oktober 2013.
3e-werkavond-7 10 2013-011 webVerslag van werkavond op 7 oktober 2013.
Het kunstwerk zal na voltooiing een plaats krijgen op de gras strook aan Florence Nightingalelaan, hoek Suze Groeneweglaan tussen P-plaats en wandelpad, recht tegenover Dirk v.d. Broek.

Hanneke liet vanavond een prachtig klein modelletje zien van losse elementjes die je in elkaar kunt steken. Dit werd de aanzet tot het idee de deur / sponning op deze manier te gaan uitvoeren.
Het leuke aan de vorm op deze manier uitgevoerd is dat de vorm naar 1 kant licht opzij valt en zo op 3 punten steunt, dat geeft het geheel een speels aanzien.

Het binnenste paneel wordt een dicht vlak waar de afbeeldingen op komen.
Bekeken wordt of we het bij 1 beeld houden of er 2 of 3 op rij neerzetten, mogelijk oplopend in hoogte van klein (3m?) naar groter (4m?).

De deur sponning wordt van hout of staal (onderzocht wordt samenwerking met de Panta Rhei).
Hoogte van de vorm: 3,5 m / 4 m hoog
Materiaal waarmee gewerkt wordt: Plastic doppen

I.v.m. de vakantie zal de eerstvolgende bijeenkomst op 28 oktober plaatsvinden.

Ramen, deuren en luiken…

2e Werkavond 30 september 2013 041

1 oktober 2013.
Verslag van werkavond op 30 september 2013.
In vogelvlucht deed Jeltje verslag van wat er deze week rond het project
zoal gebeurd is.2e Werkavond 30 september 2013 041
Daarna werden de ideeën besproken die deelnemers n.a.v. de vorige werkavond thuis hadden bedacht.
In de verhalen kwam de vorm: “een wand / muur” meerdere keren terug.
Ook “het gebruik van symbolieken” werd vaker genoemd.
Het woord “muur” levert natuurlijk ook associaties op.
Voorbeelden te over: de Klaagmuur (briefjes erin stoppen), de muur in Berlijn, de muur die tussen mensen in kan staan...

Hierna vertelde Stephanie over het thema “Symbolisme in de kunst”.
We kennen allemaal symbolen zoals bijvoorbeeld het vredesteken, yin en yang.
Een symbool is wat jij er in ziet en wat jou aanspreekt.
We zouden met eigen symbolen een verhaal over de wijk kunnen vertellen.
Gespreksgroepjes over wonen in de wijk Bankras-Kostverloren leverde kort samengevat de volgende informatie op:

Het is hier niet “het pleintje waar je de mensen ontmoet” maar de natuur waar je de mensen treft.
De wijk is open, ruimte voor natuur en ruimte voor iedereen.
Nabijheid van Amsterdam.
Symbolen:
Natuur: verbindend
Water: beweging
Vogel: ruimte
Boom: (met de wortels in de grond): thuis zijn.
Vorm ideeën:
Voordeuren met de deuren open, ramen met luiken open, natuur!

Atelierroute Amstelveen:
Op 5 én 6 oktober a.s. van 11.00 uur tot 17.00 uur vindt de kunstroute plaats.
Stephanie en ik zetten dan onze deuren (ik van het paviljoen!) wijd open.Jullie zijn van harte welkom!

De volgende werkavond is op 7 oktober om 19.30 uur in wijkcentrum Alleman.

In het nieuws bij RTV-Amstelveen

25 september 2013.
RTV aveen-2492013 014 webOp 24 september j.l. hebben Willy Jesse (deelneemster aan het project) en Jeltje een interview afgegeven aan Michiel Roedema, verslaggever bij de Omroep RTV-Amstelveen.
Stephanie kon er jammer genoeg niet bij aanwezig zijn i.v.m. volle agenda!
RTV-Amstelveen heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in ons project en over de voortgang ervan te willen berichten.
Locatie waar het interview is opgenomen is nabij het winkelcentrum Kostverlorenhof.

Bekijk het interview! Klik hier.

Kunst begint met vragen stellen en keuzes maken…

24 september 2013.
1e-Werkavond-008 webVerslag van werkavond op 23 september 2013.
Aan het begin van de avond werd verslag gedaan (tekst en beeld) van de fietstocht die een aantal deelnemers door de wijk hebben gemaakt op vrijdag 13 september.
De deelnemers die meefietsten zijn uitgekomen op 3 locaties die in aanmerking komen om een kunstwerk te plaatsen. Deze 3 locaties bevinden zich op mooie en goed zichtbare plekken in de wijk.

Na het wisselen van de argumenten was er het moment voor iedereen om te stemmen. Dit leverde één duidelijke favoriet op die met veel voorkeurstemmen op nummer één staat. Stephanie en Jeltje stappen zo snel als mogelijk met dit lijstje richting de gemeente om dit met de betrokken ambtenaren te bespreken en voorzichtig te verkennen wat de mogelijkheden zijn.

Stephanie heeft daarna verteld over kunst in de openbare ruimte aan de hand van foto’s van voorbeelden. Over het maken van afwegingen: kunst begint met vragen stellen en keuzes maken!

Daarna bespraken we de vraag: noteer de 3 woorden die in jouw huis elke dag het meest gezegd worden. Velen hadden daarover nagedacht en de volgende woorden spanden de kroon:
"Skype", "lieverd", "hoe kom je aan die wijsheid?", "wat zullen we eten?", "ga je mee?", "wie kookt er?", "brandweer", "dag", "hallo", "even", "glaasje wijn?", "krant lezen" en "effe lopen in de polder". Mogelijk komen er nog woorden bij en komt dit misschien op een later tijdstip in het project weer van pas.

Daarna was er alle tijd om de ideeën die n.a.v. alle informatie die door Stephanie en Jeltje was aangedragen, om te zetten in schetsjes, trefwoorden of mooie verhalen. We sloten de lange avond af met een "rondje" waarin iedereen de ruimte kreeg zijn / haar ideeën in tekst en beeld aan ons allemaal te laten zien en erover te vertellen.

De volgende werkavond is op maandag 30 september om 19.30 uur in Alleman.

Samen op zoek naar een nieuwe mooie locatie!

14 september 2013.
Locatie13-sept.2013-012 webOp vrijdag 13 september zijn we met een groepje deelnemers een aantal locaties in de wijk gaan bekijken. Plekken die misschien geschikt zijn om ons kunstwerk na voltooiing te plaatsen.

De aanwezigen hadden verschillende voorstellen van mooie punten waar het kunstwerk mogelijk goed zou passen. Maar soms bleek, na het uitwisselen van argumenten en wat wikken en wegen dat de plek toch wat minder geschikt was. Zo hebben we ook een aantal locaties bekeken die in het oog springen en zeer zeker uitnodigen om er kunst neer te zetten!

De groep is er een groot voorstander van dat het kunstwerk "De deuren staan open!" een prominente plek krijgt in de wijk! We hebben de 3 meest geschikte locaties genoteerd en zullen deze op 23 september tijdens de 1e werkavond met de andere deelnemers gaan bespreken. Hierna gaan we zo snel als mogelijk met de gemeente in gesprek!

Wordt vervolgd!

Verslag Informatieavond 9 september 2013

Informatieavond 1 webMet de informatieavond is een enthousiaste aftrap gegeven van ons project in de wijk Bankras – Kostverloren.
Ruim twintig wijkbewoners kwamen af op deze avond waarin zij aan de hand van een powerpoint presentatie van Jeltje een inkijk kregen wat het project precies inhoudt.
Zij belichtte eerst het project in het algemeen: hoe verloopt zo’n project in grote lijnen en wat maakt er wel en niet deel van uit.
Daarna zoomde zij verder in en beschreef elk project dat sinds 2008 heeft plaatsgevonden in Amstelveen.
Naar aanleiding hiervan werden veel vragen gesteld. De interesse in het verloop van de projecten was groot en de kunstwerken bleken tot onze vreugde ook steeds bekender in het Amstelveense!

Na de pauze was het woord aan Stephanie, die ons aan de hand van een powerpoint presentatie informatie gaf over haar werk en vertelde over haar projecten met grotere groepen mensen.
Aan deze projecten waren in veel gevallen leuke en mooie anekdotes en gedachtes verbonden.
 
Er zijn op deze informatieavond de volgende afspraken gemaakt.
Op vrijdag 13 september om 17.00 uur verzamelen we voor wijkcentrum Alleman met de fiets!
We maken een rondgang door de wijk om 3 geschikte locaties voor ons kunstwerk te inventariseren die we daarna met de gemeente gaan bespreken.
Verder vragen we deelnemers te noteren welke drie woorden het meest gebruikt worden in huis (zet daar vooral geen slot op: alles kan, alles mag!). Tekst zal mogelijk onderdeel gaan uitmaken van het kunstwerk.

De eerstkomende werkavond zal plaatsvinden op 23 september van
19.30 uur – 21.30 uur in wijkcentrum Alleman.

Community art kunst project De deuren staan open!

Persfoto ComArt StephanieJeltjeStephanie Rhode en Jeltje van Houten starten samen een nieuw community art project in de wijk Bankras-Kostverloren te Amstelveen.
Wijkbewoners worden van harte uitgenodigd mee te doen.

Bij een community art project werkt een groep mensen, in dit geval wijkbewoners, onder leiding van één of meerdere kunstenaars samen aan een kunstwerk dat na voltooiing een plaats zal krijgen in de eigen wijk.

Stephanie Rhode is beeldend kunstenaar en heeft onder meer in 2011 het project: “490 gebreide huizen tegen het vergeten” uitgevoerd. Dit project is bij velen bekend en was in 2012 ook te zien in het MOCA Museum of Contemporary Art in Beijing. Veel vrijwilligers hebben toen geholpen en hebben met breiwerk bijgedragen aan de bekleding van de 490 identieke huisjes.
Bezoek de website van Stephanie Rhode voor meer informatie over haar werk.

Jeltje van Houten heeft naast haar vrije werk als beeldend kunstenaar, in de afgelopen jaren verschillende community art projecten in Amstelveen begeleid en uitgevoerd.

Het project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amstelveen, Eigen Haard, Wijkplatform Bankras-Kostverloren en stichting Cardanus.

Op 9 september 2013 om 20.00 uur zal er een informatie avond over het project plaatsvinden in wijkcentrum Alleman.
Wilt u meer informatie over dit project neem dan gerust telefonisch contact met ons op:
Stephanie Rhode: mob. 06 11355097
Jeltje van Houten: mob. 06 10624215